Track&trace Copernica project TodoTipo voltooid

In Oktober lanceerde ik de nieuwe site van TodoTipo, vooraf als doel gesteld om alle geknutselde verbeteringen van 2011 en 2012 in de nieuwe basis te verwerken en om de integratie met Copernica verder te verbeteren. De site werd tijdig gelanceerd maar niet met de gewenste Copernica integratie.

Helaas bleken de plannen voor de verdere Copernica integratie niet haalbaar door beperkingen opgelegd door SmartyCode en hun picserver (vertaalt URL’s naar URL’s die door Copernica gemeten worden). Dit betekende dat alle order afhandeling e-mails, ondanks reeds ontworpen binnen Copernica, toch via de server als HTML mail verzonden zouden worden.

Opzet webwinkel database binnen Copernica

Om zo goed mogelijk aan de slag te gaan met e-mailmarketing is een oplossing als Copernica Marketing Software onmisbaar. Maar geen enkele oplossing voldoet als de gewenste gegevens er niet zijn. Daarom is er gekozen om alle informatie rondom een bestelling, retouren en leveringen ook in Copernica op te slaan.

Ieder profiel heeft meerdere types subprofielen, namelijk voor order-informatie, adressen, order-regels (bestelde producten), retour-verzoeken, verzend-regels (track&trace informatie per product).

Met al deze subprofielen kunnen (mini)selecties gemaakt worden. Deze (mini)selecties maken het mogelijk om heel gericht te mailen. Voor TodoTipo is het bijvoorbeeld goed te weten welke mensen iets kopen uit de groep ‘kabels’. Zij zouden maandelijks een mailing met nieuwe type kabels en kabels die in de aanbieding zijn kunnen ontvangen. Op die manier probeert TodoTipo ‘top-of-mind’ te zijn als het gaat om aanschaf van kabels.

Ook kunnen we selecties maken op basis van adres informatie, order-waarde, retouren etc.

Eventdriven campagnes binnen Copernica

Copernica heeft een zeer krachtige optie genaamd ‘opvolgacties’. Hiermee voer je op basis van het aanmaken of aanpassen van een profiel of subprofiel een actie uit. Een van de meest eenvoudige voorbeelden is bij het veranderen van de status van een bestelling naar ‘betaald’ om op basis daarvan een e-mail ter bevestiging te sturen.

Een opvolgactie kan je ook gebruiken om de interactie aan te gaan met klanten na het verzenden van een bestelling. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het verzamelen van reviews voor je webshop. Waarbij partijen als Trustpilot, eKomi en andere aangeven uniek te zijn met het verzamelen van reviews omdat ze automatisch mensen uitnodigen na een interval van X dagen. Dat kan je nu zelf ook via Copernica.

Webshops kunnen in hun opvolg mail na het versturen van de bestelling verzoeken tot communicatie op Social Media, bijvoorbeeld ‘Vragen? Stel ze gerust @Twitter’ , of ‘Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook’, maar ook kun je er voor kiezen reviews te vragen op bijvoorbeeld je Google+ pagina of in een systeem als Beslist.nl of Vergelijk.nl .

Track&Trace e-mails vanuit drie verschillende subprofiel structuren

Meestal worden er binnen e-mailings gegevens gebruikt uit het profiel van de geadresseerde of vanuit het subprofiel wat de mail triggert. Voor de opzet voor het versturen van een track&trace mail op basis van data uit 3 subprofielen is er echter meer nodig.

Omdat de data met:

  • track&trace informatie in de subprofielen trackandtrace staan,
  • adressen waar een pakket heen wordt gezonden in het subprofiel adressen staan en
  • het triggeren van het verzenden gebeurd door het subprofiel orders, waar de waarde ‘verzonden’ op ‘true’ wordt gezet

komt er meer bij kijken.

Binnen Copernica is het mogelijk om subprofielen in te laden, waarbij ook nog eens aangegeven wordt, aan welke criteria deze moeten voldoen om ingeladen te worden. Zo kan je eenvoudig uit het subprofiel adressen worden opgehaald met de code :

Met een vergelijkbare code is het mogelijk alle producten en bij behorende track&trace codes op te halen. Deze informatie is dan wel te gebruiken in de tekst van een e-mail, maar hier is ook waar het probleem met de picserver en smartycode optreed.

Variabele, ingeladen data uit subprofielen of andere databases met behulp van smarty is niet beschikbaar op de picserver waar links worden omgezet in meetbare (ook ‘onleesbaar’ voor het menselijk oog) links voor het meten van kliks en koppelen van opvolgacties.

Een link met bijvoorbeeld de postcode uit subprofiel adres en track&trace code uit subprofiel trackentrace wordt omgezet naar een link zonder deze variabele.

Voorbeeld:

Data via XSLT en SOAP API alsnog in een e-mailing

Om er voor te zorgen dat de gewenste data, in Copernica aanwezig, alsnog beschikbaar is binnen de e-mail heb ik er voor gekozen om een XML file in te laden binnen het tekstblok in Copernica, gekoppeld aan een eigen XSLT. Hierbij maakt de XML gebruik van de SOAP API om de benodigde data uit Copernica op te halen om zo de XML van de juiste waardes te voorzien.

Om de gemaakte XML op de juiste manier te tonen wordt er gebruik gemaakt van XSLT. Hiermee kan aangegeven worden welke data uit het XML bestand getoond moet worden en op welke manier.

Voorbeeld XML:

Voorbeeld XSLT:

Voorbeeld TekstBlok:

Deze 3 elementen, gecombineerd met de SOAP API aanroepen vanaf TodoTipo.nl vormen de gewenste track&trace e-mail .

Reactions