Meten is weten - Google Analytics geeft inzicht

Analyse & Conversie

Ik ben van mening dat het bij een website (online project) pas begint nadat deze onlnie staat en open is voor bezoekers. Iedere website heeft een doel en ieder doel moet zo goed mogelijk behaald worden.

Om het behalen van doelen te meten is analyse van bezoekers en hun gedrag noodzakelijk. Zonder een analyse is het moeilijk te beoordelen of het te behalen doel naar wens wordt behaald.

Het draait dan ook om conversie, nemen genoeg bezoekers de stappen tot de gestelde doel en kan hier verbetering in worden aangebracht?

Laat cijfers keuzes bepalen

Helaas kom ik nog te vaak tegen dat men op basis van meetbare gegevens een keuze maken op gevoel. Cijfers liegen liet , doe er dan ook je voordeel mee.

Frequentie van site analyse

Afhankelijk van de website en het aantal doelen, kan een maandelijkse analyse volstaan. Maar er zijn ook tal van voorbeelden waarin wekelijks een kleine analyse gedaan moet worden. Denk daarbij aan bezoek dat gekocht wordt via een vorm van adverteren (Google AdWords, CPC netwrken etc).

De manier en frequentie van analyseren is geheel afhankelijk van vele aspecten. Wat is het doel? Wat zijn de verkeersbronnen? Zijn er conversieverbeteringen toegepast?

Analyse laten maken?

Van een website een analyse laten maken? Dat kan zeker. Daarvoor zijn een paar dingen belangrijk; toegang tot het Google Analytics account en een overzicht van het doel of doelen van de website.

De meeste opdrachtgevers kiezen voor een maandelijkse analyse. Afhankelijk van de resultaten worden er conversieverbetering geadviseerd. Omdat iedere site anders is, bezoekers op iedere site anders reageren, zijn de adviezen geen exacte wetenschap. De adviezen zijn dingen om over na te denken, die wellicht kunnen werken, maar misschien bij de volgende analyse niet blijken te werken.