Reviews voor je webshop verkrijgen met Copernica

Het is voor de meeste webshops wel bekend dat reviews van belang zijn voor het welzijn van je shop. Op basis van reviews kun je de ervaringen van je klanten toetsen en waar nodig er op in spelen, maar de reviews kunnen ook een twijfelde klant over de streep halen om toch te vertrouwen op jouw webshop. En sinds Google heeft aangekondigd ook in organische zoekresultaten review beoordelingen te gaan meenemen is het nog belangrijker geworden om goede reviews te krijgen.

Google plaatst al een tijdje de score van een webshop bij een Google Adwords campagne, waardoor je in staat kan zijn om met een minder pakkende tekst toch beter te presteren dan een concurrent met minder goede score. En als je niet met Google Adwords werkt, waar zie je de score terug in Google? Inderdaad, die zie je niet terug, alleen in de positie van je pagina die bij goede reviews hoger zal zijn dan een concurrent met minder goede reviews.

Om hier op in te spelen zijn er enkele onafhankelijke webshop beoordeling sites waar je tegen betaling beoordelingen van je shop kunt laten plaatsen. Voor een vast bedrag per maand kun je de klanten laten uitnodigen om bij hun een review achter te laten.

Zij hebben ongetwijfeld hun voordelen, maar een nadeel is dat je gegevens van jouw klanten door speelt naar derden om door hun, uit jouw naam, te worden uitgenodigd. Persoonlijk vind ik het onprettig als ik vooraf al weet dat mijn gegevens naar derden gaan, daar pas ik voor. In navolging van Coolblue, die 7 dagen na een bestelling netjes per e-mail uitnodigd om een review achter te laten op Tweakers ben ik gaan kijken wat ik met de beschikbare tools heb kunnen doen voor TodoTipo.

TodoTipo heeft een registratie bij Beslist en de reviews bij Beslist tellen mee voor Google en er is een Copernica account. Een logische stap was het dus om via Copernica klanten te vragen om bij Beslist te reviewen. Er zijn twee manieren om Copernica in te richten om op een gewenst moment een mail te sturen met review verzoek, namelijk een selectie op basis van verzenddatum en een opvolgactie op basis van status aanpassen in verzonden.

Optie 1 : op basis van opvolgactie een mail versturen

In geval van TodoTipo werken we met profielen met algemene klant gegevens en subprofielen met orders.

Subprofiel orders krijgt een update, status wordt verzonden. Copernica heeft een opvolgactie die wordt gestart als het veld ‘status’ de waarde ‘verzonden’ krijgt. Deze wordt 5 dagen later uitgevoerd en zal dan een mail moeten sturen.

Copernica heeft de optie om bij het versturen nog een status te controleren, in geval van TodoTipo zou dat gaan om het veld ‘inbehandeling’ , als dat ‘true’ is, hoeft de mail niet verzonden te worden.
Echter is dit ook waar het probleem op treed, omdat de trigger een subprofiel is, het doel een profiel, kan op het moment van verzenden door Copernica niet meer gekeken worden naar de status van het subprofiel wat de trigger was voor de opvolgactie.

Door de wens om een mail niet te versturen als er in de tussentijd iets veranderd, is optie 1 dus voor TodoTipo niet van toepassing.

Optie 2 : een selectie op basis van verzenddatum en inbehandeling waarde

Door een selectie te maken, op subprofielen orders waarbij de verzenddatum tussen 5 en 6 dagen ligt, is het mogelijk om de mail met review verzoeken te mailen aan de selectie. Je kan deze mail op een gewenst tijdstip inroosteren met als doel de selectie.

Omdat het een selectie is, is het eenvoudig om daar condities aan toe te voegen, bijvoorbeeld ‘inbehandeling’ mag niet gelijk zijn aan ‘true’.

Voor TodoTipo hebben we optie twee gekozen, omdat er dan met extra condities eenvoudig selectie kunnen worden aangepast om zo beter te bepalen wie de ingeroosterde mail krijgt.

Meer weten over Google en het gebruik van reviews in SEO?
Hier heb ik drie links met wat meer informatie geplaatst.

Ook Copernica inzetten voor jouw webshop? Ik bekijk graag de mogelijkheden.

Reactions