Opvallen in de overvolle mailbox

E-mailmarketing

Met e-mailmarketing heb je 24/7 toegang tot de ontvanger, maar belangrijk is om te zorgen dat de ontvanger juist jouw e-mail opent. E-mailmarketing is meer dan het gewoon verzenden vaan een e-mailbericht, het begint bij het onderwerp, gevolgd door de pre-header en daarna het bericht zelf.

Het met de opkomst van smartphones is e-mail meer dan ooit 24/7 . E-mail wordt altijd en overal gelezen, thuis op de bank, thuis aan het ontbijt, in de file, op kantoor bij de koffie etc etc. Maar omdat e-mail altijd en overal is, is het hebben van een goede database en deze kennen heel belangrijk geworden.

Mag ik zomaar mailen?

Er zijn gelukkig goede regels waar men aan moet houden bij het versturen van mailings. Deze regels zijn er om de ontvanger te beschermen, OPTA is toezichthouder.

Ken de ontvangers van je e-mailmarketing

Hoe wil de doelgroep aangesproken worden? Formeel? Informeel? Gebruik je voornamen of initialen? Herkennen ze de naam van de afzender direct of moet de titel echt aansporen tot openen? Vele vragen die bepalen hoe e-mailmarketing ingezet moet worden. En een persoon die zowel jouw e-mails als die van de concurrent ontvangt, kan totaal verschillend reageren op een zelfde mail van een andere afzender.

Bouwen aan kwaliteit

Vaak zijn e-mailadressen door jaren heen verzameld, maar is niet bekend wie mails nog leest en wie niet. Soms is het nodig om echt te verzoeken om meer informatie over de ontvangers, belangrijk daarin is de ‘what is in it for me’ voor de ontvanger. Vaak zie je korting in verschillende vormen voor het aanvullen van het profiel.

Ik heb door de jaren heen diverse van dit soort acties begeleid. Een tijdelijke pagina waar ontvangers hun gegevens kunnen inzien en direct kunnen aanpassen. Dit kan bij goede aanpak een goede verbetering van het bestand betekenen.

Een papieren mailing sturen?

Dat is het perfecte moment om te beginnen met het maken van de vertaalslag naar e-mailmarketing. Ik bespreek graag de mogelijkheden om over te gaan op e-mailmarketing.

E-mailmarketing met Copernica

Een Nederlands product, volledig in de cloud draaiend, is Copernica. Voor een vast bedrag per maand kun je daar alle data bewaren. Er wordt daarnaast betaald per verzonden e-mail of gemaakte API aanroep. Copernica kent een zeer grote lijst met opties voor het toepassen van segmentatie en opvolgacties op basis van acties op database niveau en op e-mail niveau.

Denk daarbij aan het automatisch sturen van een vervolg e-mail als iemand een bepaalde link van een e-mail opent. Maar ook het kunnen meedraaien in een campagne op basis van acties in eerdere e-mails.

MailChimp en Mandrill voor e-mailmarketing

Ik ben er zeker van dat iedereen wel eens een e-mail heeft ontvangen van MailChimp of Mandrill . MailChimp maakt het mogelijk om binnen een paar minuten te kunnen starten. De basis setup van MailChimp bied de optie om zonder budget te starten, maar MailChimp heeft ook tal van extra opties om het verder naar wens aan te passen (of te laten aanpassen als je dat liever uit handen geeft).

Mandrill is de partner van MailChimp om sterk gepersonaliseerd e-mails te versturen. Denk hierbij aan transactie/conversie gerelateerde e-mails zoals vaak in e-commerce oplossingen.

Bij MailChimp betaal je voor de omvang van je database en bij grote databases en is het aantal e-mails al dan niet beperk afhankelijk van de grote van de database.